Vår tid tillsammans är tidsbegränsad
31 Jan

31 Jan
2
         

Det känns lite som om vår tid rinner iväg för fort nu, vi skulle behöva minst 1 månad till. Vi väntar på Nicks papper från Nigeria. Det är stor skillnad på att ordna med Nigerianskt födelsebevis, att han är ogift mm än att få liknande papper i Sverige. Dels tar allt väldigt lång tid, plus att allt kostar pengar i Nigeria. I Sverige ringer vi ett enkelt samtal och får de papper vi behöver från skattemyndigheten på ett par dagar, gratis.


Nick behövde någon i Nigeria att både ansöka om hans papper, som kostar pengar per sida, och få någon att åka till hans by och ”bevisa” att han inte är gift. Spanska ambassaden litar inte på papper från Nigerias ”register” över människor tydligen, därför måste någon åka till hans by och verifiera detta. Helt galet! Han behöver även någon som personligen kan åka med pappren till spanska ambassaden i Nigeria för att få det översatt till spanska och få en giltig stämpel. Det är i den sista processen pappren är nu, men det skulle ta ett par månader. (!) Att få Nicks papper kostar sammanlagt ca 700€ kr. Galet! 

Vi har en advokat här i Spanien som hjälper oss. Det finns två alternativ för att Nick ska kunna få uppehållstillstånd här i Spanien. Antingen kan vi skriva oss som ”tillsammans/sambo”, vilket är likvärdigt med att gifta sig här, när det gäller vilka papper mm man behöver. Vår advokat hjälper oss så det ska inte vara några problem med det. Alternativt så kan vi gifta oss i domstol. Advokaten sa att det går fortare om vi väljer att gifta oss, och vi vill ju detta innan jag åker hem i slutet på april.

Vigselringar har vi redan, de ligger så fint i sin ask och bara väntar på att trädas på varandras fingrar. Dem köpte vi redan i samband med vår förlovning i maj förra året. 

Vi har redan bestämt att vi SKA gifta oss, antingen här eller i Sverige, så därför kan vi lika gärna välja att gifta oss nu istället för ”samboskapet”. Det kostar lika mycket vilket vi än väljer; 400€ för att gifta oss och 200€ för oss att få uppehållstillstånd här. Plus 50€ för att översätta mina papper från skattemyndigheten i Sverige till spanska. 

Om vi är gifta, eller sambor, så kan även Nick söka uppehållstillstånd i Spanien. Jag får det automatiskt när jag söker eftersom jag är medlem i EU. När Nick får uppehållstillstånd i Spanien så får han jobba, och han får resa inom EU och jobba inom EU i fem år. Då kan han flytta till Sverige med mig.

Men… tiden rinner som sagt iväg. För att han ska få uppehållstillståndet så måste vi ha bostad/en adress, och JAG som är EU medlem måste ha jobb och betala spansk skatt för att visa att jag kan ”ta hand om” honom. Att han liksom ”tillhör” mig.

Mitt jobb är slut i april och då har vi inte nån adress heller. Så vette fan hur detta ska gå. Det är bara att hoppas att hans papper anländer snarast så vi hinner allt.

Om inte Nick kan åka med mig till Sverige så har han ingenstans att bo, inget jobb, ingen inkomst här när jag åker hem. Han kommer troligen få bo på gatan, och jag får skicka pengar så han kan äta iaf. Dubbla hyror lär jag inte ha råd med.

Nick har sökt hundratals jobb, men eftersom han inte har uppehållstillstånd så får han inget. Plus att de är väldigt rasistiska här, det är verkligen inte lätt att vara svart-någonstans.

Det är så orättvist att någon pga sitt ursprung, sin färg och för att han råkar vara född utanför EU inte har samma möjligheter som oss. Det är så sjukt! Detta gör mig så ledsen och så arg. Han är människa precis som mig och borde bli behandlad på samma sätt och ha samma rättigheter.

Comments:

  1. Tette Merio Says:

    Men fy vad jobbigt och nervpressande! 🙁 Hoppas allt blir färdigt snabbt och GRATTIS till det planerade bröllopet! 🙂 :-*

    [Svara]

  2. Karin Says:

    Kram till er! <3

    [Svara]

Add comments: